Ny student 

Som ny student har man ofta funderingar på om man gjort rätt val eller hur kommer utbildningen att vara, kommer den stämma överens med mina förväntningar o.s.v. Du är inte ensam om att kanske vara nervös som ny student i en ny miljö. Vi i studentkåren välkomnar dig med öppna armar och hoppas att du ska trivas här på Odontologiska fakulteten under din studietid och finns som stöd för dig här. Studentkåren har också olika utskott som anordnar roliga aktiviteter och evenemang som hjälper dig att lära känna andra studenter under andra omständigheter än bara i klassrummet. Vill du bli medlem i Odontologiska studentkåren så finns information om detta här.


Nedan är några intervjuer av studenterna som går eller har gått här på Odontologiska fakulteten och dess olika utbildningar.

Jakob Attin,

tandläkarstuderande termin 2, Vt -13.

Du kommer från Malmö redan, hur känns det att plugga i samma stad?
Det är väl både bra och dåligt. Först hade jag tänkt jag att jag ville plugga i en annan stad för att lära känna nya människor, komma till ny miljö och få lite omväxling. Det blev inte så utan jag kom in här i Malmö och det gjorde inget för det är många som inte kommer från Malmö här i skolan och jag trivs här i Malmö.


Vad hade du för förväntningar på denna tandläkarutbildningen innan och hur har de uppfyllts?

Tycker det har mött mina förväntningar i de mesta och jag har en kusin som gått här så han har berättat lite hur det funkar här så jag visste en del om det innan.


Hur tycker du ditt första år har varit här?
Det är som jag trodde att det skulle vara, ganska jobbigt från och till, det har sina tider.  Det börjar bli jobbigare och roligare också praktiskt sett. Jag visste att det inte skulle vara så mycket praktiskt det första året men det blir mer och mer nu.


Jag har varit engagerad i skolan och då skjutit skolan åt sidan men klarat alla tentor och uppgifter. Har varit mycket att göra vid sidan av så det har inte blivit så mycket plugg som jag tänkte. Annars har det varit jävligt roligt hittills och jag är nöjd med mitt val och ångrar det inte.




Du har varit engagerad i studentkåren som sexmästare, hur har det varit?


Det har absolut varit skitroligt, lärt känna många nya människor, fått inblick i hur skolan och organisationen fungerar. På alla sätt och vis rekommenderar jag att engagera sig och ångrar inte att jag har gjort det och kommer fortsätta att göra det efter detta också på något sätt.

Kommer fortfarande engagera mig inom sexmästeriet men kanske med något annat än ordförande, något som inte tar lika mycket tid.

Cecilia Nilsson Kohl, tandhygieniststuderande termin 2, Vt -13, f.o.m. Ht -13 studerar Cecilia till tandläkare.


Vad hade du för förväntningar på tandhygienistutbildningen?
Svårt att säga! Innan jag påbörjade tandhygienistutbildningen visste jag väldigt lite om vad yrket i sig verkligen innebar. Just den ovissheten ledde till att jag främst kände en spänning inför vad de kommande studierna skulle innefatta, samtidigt som jag hoppades på roliga kliniska moment med mycket patientkontakt, samt intressanta teoretiska studier. Nu i efterhand kan jag bekräfta att mina förhoppningar stämde till fullo!


Hur tycker du studietiden har varit här ditt första år?
Min studietid så här långt kunde rent ut sagt inte ha blivit bättre! Utbildningen har varit fantastiskt roligt och det har varit väldigt lätt att känna sig som hemma och trivas på Odontologiska fakulteten i Malmö! Inte minst tack vare den goda stämningen samt alla de aktiviteter och evenemang som förgyller vardagen bredvid studierna.



Du har vart engagerad i kåren i också, hur har det varit?
Kul, intressant och givande! Sedan vårterminen 2013 har jag suttit med i kårstyrelsen som ledamot vilket har varit både utvecklande och fantastiskt roligt. Något jag absolut kan rekommendera till de som tycker om att vara engagerade!

Peter Wiberg

,tandteknikerstudent som tog examen Vt- 13.


Vad hade du för förväntningar på tandteknikertutbildningen?
Jag trodde att utbildningen skulle vara mer praktisk än teoretisk. Nu i efterhand förstår man dock att all den teoretiska kunskapen är väldigt nödvändig och det har gett en andra perspektiv på yrket som helhet.


Hur tycker du studietiden har varit här på odontologiska fakulteten?
Det har varit en väldigt trevlig tid med intresserade och kunniga lärare. Att skolan sen bär på stolta traditioner förhöjer ytterligare känslan av gemenskap.


Vad har du tyckt om studentkårens arbete och evenemang?
Deras arbete är viktigt och präglas av ett stort engagemang vilket återspeglar sig i många trevliga aktiviteter.

Ida Erlandsson 

,från Halmstad läser sin andra termin på tandhygenistprogrammet, är 25 år och har tidigare arbetat som frisör i flera år.

Hur hamnade du på tandvårdshögskolan?
Av en slump! Jag tyckte hygienistyrket verkade väldigt intressant och sökte in lite på skoj, men jag kom in och är väldigt glad att jag tackade ja.


Vad tycker du om tandhygeinistutbildningen hittills?
En väldigt bra utbildning! Vi jobbar väldigt mycket praktiskt i kliniken på skolan samtidigt som vi läser teoretiskt parallelt. Man lär sig väldigt mycket i en hög fart.


Du veckopendlar från Halmstad – hur funkar det?
Haha ja som sagt var det inte så planerat så jag stod inte i någon bostadskö och tänkte att så farligt kan det väl inte vara att pendla? Men att åka tåg 4 timmar om dagen tar knäcken på de flesta. Så nu har jag ett studentrum i Malmö som jag bor i på veckorna, och så är jag i Halmstad på helgerna – det funkar faktiskt jättebra!



Vad är det bästa med att gå på Käftis?
Den härliga gemenskapen, det är som att ha en jättestor extrafamilj och du möts alltid av leenden i korridorerna. Sedan att utbildningen är PBL baserad passar mig perfekt!