Sugen på en utbytesresa?

För tandläkarprogrammet erbjuds avgiftsfria studieplatser i Paris (Frankrike), Vilnius (Litauen), och Tromsö (Norge). Dessa utbyten sker genom Erasmusprogram. Fakulteten har en etablerad kontakt med Universidade Federal de Goiás, Brasilien. Det brukar också finnas möjlighet att söka stipendier för kortare besök till Niigata University, Japan


För tandtekniker erbjuds studieplatser i Tromsö (Norge) och Turku (Finland).


Det finns möjlighet att studera vid andra universitet än ovannämnda men då får man som student själv etablera en kontakt med det universitet man är intresserad av. Samt själv se till att det universitet kan tillgodose motsvarande utbildning som ges under den termin man missar i Malmö.

Vart kan man åka?

Université Paris 5 René Descartes – René Descartes University of Paris


För tandläkarstudenter

Språkkrav: franska
Antal platser: 2

Vilniaus Universitetas – Vilnius University


För tandläkarstudenter

Språkkrav: engelska
Antal platser: 2

Universidade Federal de Goiás, Brasilien


För tandläkarstudenter

Språkkrav: engelska

UiT Noregs arktiske universitet – UiT The Arctic University of Norway


För tandtekniker och tandläkarstudenter

Språkkrav: norska/skandinaviska och engelska

Turku University of Applied Sciences


För tandteknikerstudenter

Språkkrav: engelska
Antal platser: 2

Niigata University, Japan


För tandläkarstudenter under kortare perioder


av: Ida Myrlind


Mitt utbyte i Paris

Att åka på utbytesstudier som tandläkarstudent är en fantastisk och lärorik upplevelse som jag varmt kan rekommendera andra studenter att göra. Därför har jag skrivit ihop en liten text om lite praktiska saker hur ansökningsprocessen gick till när jag ansökte och hur studierna var.


Innan avresa

När det var aktuellt för mig att ansöka om utbytesstudier så fanns det enbart några få alternativa värduniversitet att åka till och när jag fick veta att Paris var ett av alternativen bestämde jag mig för att ansöka, eftersom jag hade kunskaper i franska sedan tidigare.


Ansökningsprocessen var lite omständlig, men om man börjar i tid och tar en sak i taget så var det inga problem. När jag ansökte så hamnade jag mitt i ett personalbyte, både den internationella koordinatorn och administratören höll på att bytas ut, vilket gjorde att jag inte fick särskilt mycket stöd i ansökningsprocessen. Jag tog reda på allt om vad ansökningen skulle innehålla genom att söka information på universitets hemsida. Detta var faktiskt inget problem, det mesta gick att få reda på via hemsidan. 


Först skulle en ansökan lämnas in till MaU, när man sen blev nominerad kunde jag skicka in en ansökan till det franska universitet. Ansökan bestod dels av en ifylld online-blankett samt flera olika bilagor på bland annat godkända kurser, CV och motivationsbrev. Man skulle också kunna styrka kunskaper i franska. Ansökan till det franska universitet var sedan ganska lik den som man lämnade in till Mau, men bland annat motivationsbrevet skulle istället skrivas på franska. 


Studierna

För mig bestod studierna i Paris främst av kliniskt arbete. I Paris så placeras tandläkarstudenterna på ett av fyra olika sjukhus i staden där dom har all sin kliniska tjänstgöring. Jag blev placerad på ett sjukhus i södra Paris och var där 3 dagar i veckan. Vissa terminer går det även kurser som utbytesstudenterna ska delta i, men när jag var där gick det enbart en kurs i ortodonti som redan pågått ett tag. Eftersom jag var på sjukhuset mer tid än resterande utbytesstudenter så kompenserade det den missade kursen. Under de övriga dagarna pluggade jag på basgruppsfallen hemifrån eftersom jag fortfarande var tvungen att skriva K8-tentan, jag läste en distanskurs i fransk grammatik samt var ute och upptäckte staden. Att plugga till K8-tentan på distans var inga problem. Antagligen fick jag, som missat all klinik på ABUT, tenta-plugga mer än mina kursare, men jag såg inte det som något hinder, jag klarade tentan lika bra som mina kursare.  


Studentkliniken i Paris var inte uppdelad i olika avdelningar som hemma i Malmö, utan allt var på samma våning. Kliniken bestod av ca 40 behandlingsrum och studenterna som var där var av blandade årskurser, men främst studenter från år 4, 5 och 6 men även några från år 3 som assisterade och auskulterade. Det fanns lärare i alla discipliner och när man behövde hjälp så gick man och letade upp den ansvariga läraren. Det fanns inget som helst kösystem utan man fick snällt stå och vänta i kö utanför båsen.


Att lära sig det franska tandvårds-systemet, deras journalprogram och hur deras behandlingar gick till var en krånglig process men gick snabbt om man var aktiv och vågade fråga. Det är viktigt att veta att utbytesstudenterna i Paris inte får någon riktig introduktion på sjukhuset, jag fick 15 min rundtur sen stod man själv att lära sig.


Detta var jag förberedd på sedan innan, så jag var snabb med att hitta studenter som jag kunde följa och lära mig av. De första dagarna och veckorna lade jag därför väldigt mycket tid på att titta hur dom behandlade, skriva upp deras rutiner och hur journalföringen fungerade. Och faktiskt redan efter 2 veckor fick jag chansen att ta mina första akutpatienter. Och det var aldrig några problem, de franska studenterna var supertrevliga och sa aldrig nej när man frågade om man fick vara med på en behandling, de var väldigt hjälpsamma när man behövde hjälp. Så det gäller att våga gå utanför sin comfort-zone, våga prata franska och våga fråga massa frågor.

När jag hade lärt mig deras rutiner och hur de utförde sina behandlingar så började jag ta emot och behandla egna patienter. Jag lärde mig massor under min tid i Paris. Jag gjorde op-exar, behandlade flera väldigt karies-aktiva barn och rotbehandlade patienter med ett helt annat rotfyllningssystem än det vi använder hemma i Malmö. De franska studenterna arbetade väldigt självständigt, lärarna fanns där om man behövde hjälp, men behövde inte kolla innan och under behandling som hemma på studentkliniken i Malmö. Detta gav mig en chans att våga ta mer ansvar och egna beslut under behandlingarna.


Ekonomi

Eftersom jag åkte via Erasmus fick jag ett stipendium på ca 10 000 kr. Största delen av summan fick jag innan avresa, resten fick jag när jag kom hem. Utöver det fick jag CSN som vanligt. Paris är en dyr stad och boendet var dyrt, men jag tyckte man klarade sig bra på sin vanliga studentekonomi. Dock är bra att ha sparat lite innan eftersom man ju såklart vill utnyttja tiden i Paris med olika aktiviteter och en massa restaurangbesök.


Boende

Jag hade läst på en hel del om boendealternativ innan jag åkte iväg. Alternativen för oss tandläkarstudenter var att antingen själva söka boende eller så kunde det franska universitetet hjälpa till. Jag oroade mig en del över boendet och ville inte vänta på att få hjälp från skolan, administrationen och mejlkontakter i Frankrike kunde nämligen vara frustrerande segt, jag sökte därför på egen hand. Jag hade i förhand hört talas om Cité universitaire som är ett vackert bostadsområde för bara utbytesstudenter i södra utkanten av staden, med bra kommunikation in till centrum. Enda nackdelen var att söktiden gick ut långt innan jag fått antagningsbesked och jag var därför tvungen att tacka ja och betala in deposition innan jag fått några besked från franska universitetet. Utbytet mellan Malmö och Paris hade dock varit stabilt i många år och jag var den enda sökande från min skola, så jag kände att mina chanser att bli antagen skulle vara goda. 

Odontologiska fakulteten samt universitetets huvudbyggnad
Odontologiska fakulteten samt universitetets huvudbyggnad
L’hôpital Charles-Foix där jag hade klinik
L’hôpital Charles-Foix där jag hade klinik
Klinikrummen som dom kallade “box”
Klinikrummen som dom kallade “box”
Bostadsområdet CitéU och huset jag bodde i
Bostadsområdet CitéU och huset jag bodde i

Jag kan verkligen rekommendera CitéU, det var så trevligt att få bo med andra utbytesstudenter, jag fick massor av nya vänner. Att bo ensam inne i centrum hade antagligen blivit ganska ensamt, då mina franska kursare (även om dom var supertrevliga) redan var upptagna med sina egna liv och vänner.


Språk 

Den främsta frågan jag får angående mitt utbyte är språket, hur mycket franska behöver man egentligen? Det enkla svaret på frågan skulle jag säga är att ju mer franska man kan, desto lättare blir utbytet. Jag hade ganska mycket franska i bagaget, jag hade varit aupair i en fransk familj för några år sedan och hade sedan dess läst franska på distans på högskola och lyckats få ihop 30 hp.


Universitet hade vissa krav på att man ska kunna språket, deras officiella gräns var nivå B2. Det är en väldigt hög nivå, jag själv var inte på den nivån men tyckte jag klarade mig mer än bra med den franskan jag hade. De andra internationella tandläkarstudenterna låg på väldigt olika nivå, allt från att i princip ha franska som modersmål till att knappt kunna någon franska alls. Vad som skiljer är att om man inte kan tillräckligt bra franska så får man inte ta emot några egna patienter utan får istället behandla patienter tillsammans med en fransk student, men även dessa utbytesstudenter fick ett väldigt bra utbyte dom också.


Jag kommunicerade på franska i princip under hela dagarna jag var i skolan och fick lära mig ett väldigt varierat språkbruk. Jag lärde mig prata fackligt med lärarna och använda odontologiska termer, jag kunde ta emot patienterna på franska och ge enklare förklaringar till dom och jag lärde mig alla vardagliga uttryck när jag pratade och lärde känna studenterna. Även alla daganteckningar skrevs på franska. Jag uppskattade verkligen att ha fått en chans att förbättra min franska.


Fritid och aktiviteter

Jag lärde känna massor med människor under mina utbytesstudier. De flesta var från mitt boende och jag träffade också de andra internationella tandläkarstudenterna några gånger. Jag lärde även känna de franska studenterna på sjukhuset där jag var placerad. Vi åt lunch ihop och samlades ofta efter behandlingarna för “after clinic”. 


Paris är en fantastisk stad med oerhört mycket att se och göra. Jag var tacksam över att få spendera flera månader i staden, alla aktiviteter och sevärdheter som andra försöker hinna med på en helg, kunde jag i lugn och ro pricka av på listan dag för dag. Det finns en uppsjö med museum och andra kulturella aktiviteter, möjligheter till bra shopping och att bara promenera genom staden utmed Seine och alla vackra byggnader var det jag tyckte bäst om.


Sammanfattning 

Att åka på utbytesstudier är otroligt lärorikt och en fantastisk rolig upplevelse. Under mitt utbyte i Paris har jag fått erfarenheter och upplevelser som jag kommer ha med mig resten av livet. Erfarenheter som jag kunnat ta med mig hem till Sverige och som har lett till många trevliga diskussioner med både kursare, lärare och kollegor ute i tandvården. Till studenter på Tandvårdshögskolan så kan jag inte annat än säga, ta chansen och åk! 

Det går jättebra att skriva till mig om ni har frågor.


ida.myrlind@outlook.com

6 snabba frågor

Måste man gå om? Hur lång tid är man borta?
De flesta platser är del av ERASMUS-programmet, vilket innebär att man inte behöver gå om utan kan tillgodogöra sig de 3 – 5 månaderna man studerar utomlands. Som utbytesstudent läser man 22,5 högskolepoäng på det universitet man åker till, resterande 7,5 tillgodoräknas vid Malmö Universitet genom terminens skriftliga tentamen.
Då terminsexaminationen sker i Malmö kan man lämpligen följa basgruppsfallen via Canvas.


När kan man åka?
För tandläkare har man möjlighet att åka under K8.
För tandtekniker gäller K4 eller K5 under praktikstudieperioden.


När är ansökningsperioden?
För resa våren 2020 gäller 15 oktober 2019 som senaste anmälningsdag.


Finns stipendier?
Det går bra att söka stipendier, främst gällande resekostnader, via Utbildningsnämnden på fakulteten.

Hur många får åka?
Det finns två platser på varje universitet som Malmö Universitet har utbytesavtal med.

Måste man kunna språket?
Du ska ha goda kunskaper i engelska samt det språk som krävs:

  • Frankrike – franska
  • Litauen – engelska
  • Norge – norska och engelska
  • Finland – engelska
  • Brasilien – engelska

Det finns inga tester likt OOPT eller TOEFL, så man bedömer själv om ens kunskaper är tillräckliga. Om du bestämmer dig tidigt går det kanske att öva upp tills det är dags!


Finns andra möjligheter för utlandsresa?
MFS, eller Minor Field Studies, kan ske till u-länder under två månader under sommaruppehållet och är tänkt att fungera som projekt för att samla material till C- eller D-uppsats. Det finns stipendium att söka.

Det finns även möjlighet till praktik utomlands; även detta måste dock ske under sommaruppehållet och medel finns att söka. Praktiktiden är tre månader.

Helena Fransson

 för utlandsstudier och MFS


helena.fransson@mau.se

040 – 6658315

Rebeca Sava

ordförande internationella utskottet


internationella@kaftis.se

Nisha Pather Olofsson

för utlandsstudier


nisha.pather.olofsson@mau.se

040 – 6658448 

Mer info hittar du här: